get_queried_object(); $id = $cu->ID; ?>
Avatar photo

Dette innlegget ble publisert i Aftenposten 11. august. Det er et tilsvar til et innlegg av Natalina Jansen i Aftenposten 7. august. Bakgrunnen er et tilsyn vi gjennomførte tidligere i år.

I innlegget forteller Jansen om systematiske og grusomme handlinger som norske romer har vært utsatt for opp gjennom historien.

Romminoriteten er en av de mest diskriminerte gruppene, og romer møter i dag mange utfordringer i samfunnet. Vi forstår godt at saken om politiets kartlegging har skapt sterke reaksjoner. Datatilsynet valgte derfor å opprette en tilsynssak for å undersøke om politiet hadde behandlet informasjonen i samsvar med personvernregelverket.

Lovgiver har gitt politiet vide rammer til å behandle personopplysninger om oss som innbyggere. Det er for å forebygge og bekjempe kriminalitet. Dette innebærer blant annet at politiet i noen tilfeller har lov til å behandle opplysninger om personer som ikke selv er mistenkt for å drive med kriminell virksomhet. I denne saken konkluderte vi med at politiets behandling av personopplysninger var innenfor lovens rammer. Det ligger imidlertid utenfor vårt ansvarsområde å ta stilling til hvordan politiet jobber opp mot ulike grupper og minoriteter i samfunnet.

I Datatilsynet jobber vi spesielt med beskyttelse av sårbare gruppers personvern, det er kjernen i vår virksomhet. Sensitive personopplysninger som etnisitet kan aldri i seg selv danne grunnlag for registrering hos politiet. Det er viktig for oss å understreke.

Alle enkeltpersoner som mener at politiet har behandlet personopplysninger om dem i strid med politiregisterloven, kan klage til Datatilsynet eller begjære at vi gjennomfører en kontroll på vegne av den registrerte. Hvis vi får klager eller begjæringer om dette, vil vi selvfølgelig behandle disse individuelt og foreta konkrete vurderinger i hver enkelt sak.